Ziridava. Studia Historica este o revistă de istorie și patrimoniu. Continuatoarea tradiției vechii Ziridave, publicație a Complexului Muzeal Arad, cu o apariție anuală, ea este tipărită la Editura Mega.
Concepute ca „temple ale erudiției”, muzeele aveau să demarcheze cotidianul obiectului de conotația lui istorico-simbolică și chiar mitică. O nouă viziune a importanței muzeelor, a impus extinderea valorificării cercetărilor științifice. Trendul celei de-a doua jumătăți a veacului al XX-lea a cristalizat ideea editării unor asemenea reviste, care să ancoreze lumea științifică a muzeelor în cea a mediilor academice românești și internaționale. Marile centre universitare au întreținut o strânsă colaborare cu aceste instituții din proximitatea lor, mai ales că unii profesori universitari activau și în aceste „depozitare ale memoriei colective”.
Necesitatea editării unei reviste a muzeului arădean a fost una imperioasă în condițiile sporirii cercetărilor istoricilor, arheologilor, etnografilor ori biologilor. Diversitatea preocupărilor a animat dorința de a face cunoscute rezultatele muncii lor.
Din 1967, anul nașterii primului număr al Ziridavei și până în 2010, ea a avut o apariție neîntreruptă, fiind editate 25 de numere. În paginile ei, au publicat personalități de seamă, apreciate în plan național și internațional. Aceasta a făcut ca prestanța ei în rândul lumii academice să crească, mai ales că anual s-a organizat sesiunea națională (internațională) de comunicări științifice, care a generat dezbateri în spiritul curentelor istoriografice europene. Arheologilor, istoricilor, etnologilor, biologilor li s-au alăturat cu timpul dascălii din mediul universitar. Efervescența culturală și editorială a generat o emulație, întreținută de istoricii arădeni care s-au afirmat în mediile cultural-academice din țară și străinătate.
O tendință, analizată după 1990, a fost dorința de a impune în spațiul editorial arădean publicații calate pe diverse domenii, care s-au desprins din corpul revistei mamă: Studii și comunicări. (1992-2002), Armonii naturale (1996-2010) ori Zarandul (1999-2010).
Existența ei a fost marcată de o perioadă a căutărilor, dar și de criza economică a anilor 2009-2011. Momentul de cotitură l-a reprezentat anul 2012, când s-a decis ca eforturile vechiului ei colectiv să fie reluare de colegii arheologi. Traversând vicisitudinile vremurilor, în anul 2021, istoricii muzeului arădean au readus în circuitul lumii științifice cercetările din domeniul istoriei și patrimoniului reunite în Ziridava. Studia Historica.
În zbuciumata istorie a acestei prestigioase publicații arădene descoperim oameni inimoși, care au țesut povestea îndelungatei ei existențe. Ei au confecționat, în spațiul multietnic și multiconfesonal arădean, un univers științific, puternic ancorat în valorile culturale europene, lăsând o moștenire ale cărei simboluri identitare avem datoria morală de a le transmite generațiilor următoare.
Obiective
Ziridava. Studia Historica își propune o abordare a istoriei și patrimoniului din perspectiva noilor curente istoriografice europene. Ancorat în sistemul valorilor central-est europene, spațiul multicultural, multietnic și pluriligvistic arădean a oferit modele de conviețuire, în care fiecare comunitate etnică și-a regăsit urmele propriului trecut istoric. Apelul la cercetători și istorici din diverse colțuri ale lumii, care poartă cu ei o fărâmă din „România”, conferă demersului o încercare de a restitui prezentului istorii, memorii și valorificări ale patrimoniului.
Revista acordă prioritate contribuțiilor referitoare la istoria României (istorie economică, socială, politică, culturală religioasă, inclusiv istoria artei și patrimoniu) dar este deschisă pentru publicarea unor articole valoroase focalizate pe diverse aspecte din istoria Europei.
Ziridava. Studia Historica își propune să includă articole și cercetări valoroase, originale, fundamentate pe investigarea documentelor de arhivă, a izvoarelor istorice primare, în primul rând, întocmite după rigorile științifice actuale.
Revista mai publică și recenzii de articole și volume de specialitate, relevante pentru istoria românilor și a Europei.
Declarație de confidențialitate
Toate datele autorilor sunt private şi nu sunt folosite în scopuri comerciale.
Procesul de peer review respectă toate criteriile academice, iar criteriile de evaluare ale manuscriselor nu sunt discriminatorii.
|